1500 Adet Yüküyle Sıcağa Direnen 5 Sağlam Adam! 40 Kilo Taşımanın Sırrı!

Trakya'nın bunaltıcı sıcaklarında ayakta kalmaya çalışan işçiler, zorlu koşullara meydan okuyor. Ekmek parası peşinde koşarak günde binlerce emek harcıyorlar. Beş kişi, her biri 40 kiloluk 1500 ürünü taşımayı başarıyor.

1500 Adet Yüküyle Sıcağa Direnen 5 Sağlam Adam! 40 Kilo Taşımanın Sırrı!

Türkiye'nin tarımsal zenginliklerinden biri olan Trakya bölgesinde buğday hasat işlemi tamamlandıktan sonra tarlada kalan saplar, hayvancılık sektörüne yardımcı olmak amacıyla balyalanarak işleniyor. Balyalama sürecinde, işçilerin üstündeki yük oldukça ağır ve kavurucu sıcaklar altında saatlerce süren zorlu bir çalışma gerektiriyor. 5 kişiden oluşan ekiplerle çalışan işçiler, günlük ortalama 1500 balyayı omuzladıktan sonra bunları traktörlerin römorklarına yüklüyor.

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA ZORLU GÜN BAŞLIYOR

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın çeşitli alanlarında çalışan işçiler, güneş doğmadan tarlalara ulaşmayı hedefliyor. Güneşin yakıcı sıcaklığından korunmak amacıyla, işçiler yüzlerini ve kollarını ince kumaşlarla sarıyor ve ardından işlerine başlıyor. Toz ve sıcak havanın birleştiği bu koşullarda, balya işçiliği, sabrın ve güçlülüğün test edildiği bir emek mücadelesine dönüşüyor.

tekirdag-balya.jpg

HER BİRİ 40 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

Ortalama 40 kilogram ağırlığında olan balyalar, işçiler tarafından tek başlarına kaldırılıp 2-3 metre yüksekliğindeki römorklara fırlatılıyor. Öğle sıcağıyla birlikte hem hava sıcaklıkları artarken, hem de römorklardaki balyaların seviyesi yükseliyor, bu durum işçilerin yükünü artırıyor.

55 yaşındaki Remzi Kalambak, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden çalışmak için Kırklareli’ne yol almış. Balya işçiliği alanında 35 yılı geride bıraktığını belirten Kalambak, “Sürekli bir işimiz yok, sadece geçim sağlamak için buradayız. Güneşin etkisi çok yorucu, yaşımız ilerledi ama çalışmak zorundayız” diyerek işin zorluklarını aktarıyor.

balya.jpg

ELDİVENLERİ PATLIYOR AMA İŞİ BIRAKMIYORLAR

Bir başka işçi olan Rahman Çevik, yaptığı işin zorluğuna dikkat çekiyor. “Ellerimiz her gün yara bere içinde kalıyor. 5-6 kez eldiven değiştiriyoruz ama yine de şükrediyoruz. İşimizi elimizden gelenin en iyisiyle yapmaya gayret ediyoruz.” diyen Çevik, aşırı sıcaklarla savaşırken dayanıklılığın yanı sıra inancın da bir o kadar önemli olduğunu vurguluyor.

TARLANIN GİZLİ KAHRAMANLARI

Trakya’nın buğday tarlalarında ter döken balya işçileri, perde arkasında olsa da gıda ve hayvancılık sektörüne büyük katkılar sağlıyor. Sıcak güneş altında, ağır şartlarda yılmadan çalışan bu emekçiler, toprağın bereketini sırtlarında taşıyarak üretim sürecine önemli bir değer katıyor.