2.700 Rakımlı Bölgeden Müjdeli Haber! Hasat Başladı ve Yüksek Verim Bekleniyor!


Söğüt ağaçlarından yapılan ve dışı çamurla kaplanan özel kovanlar, 2 bin 700 rakımda bulunan ve zengin bir floraya sahip olan bölgelerde mevsimin ilk peteklerinin çıkarılmasına olanak sağladı.

Bitki çeşitliliğindeki artış ve mevsim koşullarının olumlu olması, üreticiler için yüksek verim elde etme keyfini yaşatıyor. Sütleğen, kekik ve geven gibi bitkilerin çiçeklerinden elde edilen bal, zahmetli bir süreç sonucunda sofralara taşınıyor.

Bu yılın ilk bal hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim koşularının bal üretimi üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı.

Şişman, bu yıl karakovan balında olumlu bir verim beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Çatak'ta 170 işletmede, 30 bin adet kovan bulunmakta. Bunun yanında yaklaşık 8 bin kovan da karakovan üretiminde kullanılmaktadır. Çatak ve Bahçesaray, kapalı bir havza olduğu için karakovan arıcılığı için oldukça elverişlidir. Karakovanda, kovan başına ortalama 3-4 kilogram verim elde ediliyor, ancak bu balın değeri oldukça fazladır. İlaç veya gübre hiçbir şekilde kullanılmıyor. Arı, tamamen doğal habitatında bu balı üretiyor. Çatak ilçemizde bu yıl yaklaşık 350 ton bal üretimi bekliyoruz. Genel olarak il genelinde ise 2 bin 100 ton civarı bir bal üretimi öngörülüyor. İlk kovanları açtık ve verim oldukça iyi görünüyor. Kovanlar dolu durumda. Yağmur yağmadığı için bal, hem kaliteli hem de verimli oluyor. Bu bal, binlerce çeşit bitkiden elde ediliyor."

"KOVANLARIMIZ DA DOLU"
Çatak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Aslan Semo, "Bal hasadına başladık ve bu yıl verimli bir sezon öngörüyoruz. Burada binlerce çeşit bitki mevcut. İlaç kullanımı olmadığı için balımız oldukça kaliteli. Kovanlarımız da dolu." şeklinde konuştu.

Karakovan balı üreten Vahap Semo ise "Temelde burada bal değil, ilaç üretiyoruz. Bu mükemmel balı tüketiciye sunmaya çalışıyoruz. Yeterince tanıtım yapılmadığı için balımız pek bilinmiyor. Burada çok fazla çiçek oranı var ve her çeşit bitki mevcut. Balın kalitesi, yüksek rakımda bulunması ve bitki çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Kurak geçen yıllarda ise balın kalitesi daha da artış gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Semo, 2 bin 800 rakımda üretim yaptıklarını vurguladı ve "Bilinçli bir arıcılık uyguluyoruz. Bu iş, atalarımızdan devraldığımız bir meslek. Yurt içi ve yurt dışından gelen taleplere karşılık veriyoruz. Bu yıl, balın hem kalitesi hem de verimi oldukça yüksek." dedi.