Besler, Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik İçin 8. Raporunu Yayınladı!

Besler, dondurulmuş gıda ve yağ alanında öncü markalarıyla tanınan bir şirket olarak, 8. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı.

Besler, Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik İçin 8. Raporunu Yayınladı!

Bağımsız bir güvence beyanı doğrultusunda yayımlanan rapor aracılığıyla Besler, “İsrafsız Şirket” iş modeli çerçevesinde 2024 yılında sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirilen somut adımlar ve sürdürülebilirlik performansını kamuya sundu. Raporda, Besler, “Doğanın Geleceği İçin Çalışmak”, “Paydaşlarla Güçlenmek” ve “Geleceğe İlham Vermek” temalarına odaklanarak yürüttüğü faaliyetlere detaylı bir şekilde değinmiştir.

57 farklı marka ve 1500’ü aşkın ürün ile dondurulmuş gıda ve konserve segmentinde SuperFresh, donuk fırın ürünleri alanında DFU marka, yağ kategorisinde ise Bizim Yağ, Teremyağ, Luna, Yayla, Sabah ve Halk markalarını tüketicilere sunan Besler, 8. Sürdürülebilirlik Raporu’nu duyurdu.

TSRS Uyumlu İlk Sürdürülebilirlik Raporu Yayımlandı

Bu yılki sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde Besler, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) uyumlu ilk raporunu da yayınladı. Raporda, mevcut iklim riskleri, bu risklerin finansal etkileri ve bu etkileri optimize etmek için belirlenen hedefler ile performans göstergeleri üzerine kapsamlı bilgiler sunulmuştur; Besler, sürdürülebilirlik konusundaki finansal bakış açısını optimize etti.

Paydaş Ve Etki Odaklı Sürdürülebilirlik Stratejisi Geliştirildi
Besler, 2024 yılı itibarıyla sürdürülebilirlik vizyonunun temellerini güçlendirmek ve paydaşlarının görüşlerini çevresel, sosyal ve finansal etkiler açısından sürece entegre etmek amacıyla “çifte önemlilik analizi” gerçekleştirmiştir. Bu analiz sonucunda belirlenen öncelikli konular doğrultusunda sürdürülebilirlikle ilişkili stratejik hedefler oluşturulmuştur. Besler, bu süreçte sürdürülebilirlik ve iklim odaklı risk ile fırsatları değerlendirerek değer zincirinin dayanıklılığını artırmayı başarmıştır.
Gıdanın sürdürülebilir bir geleceği için hasattan tüketime kadar yenilikçi projeler geliştirilmiştir. Gıda kaybı ve israfı, kaynakların etkin kullanımı, gıda güvenliği ve sürdürülebilir hammadde tedariği konularına odaklanan şirket, bu alanlarda projeler geliştirmeye devam etmiştir. Dondurulmuş gıdanın öncü markası SuperFresh, “Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı” adlı entegre iş modelinde hasattan tüketime kadar israfı en aza indirmek amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam etmiştir. Sürdürülebilir tarım uygulamaları çerçevesinde çiftçilere düzenli eğitimler ve danışmanlık sağlanmış, sözleşmeli tarım desteğiyle yerli üretim desteklenmiştir.


Tatlı mısır ekimi yapılan alanlarda damla sulama yönteminin teşvik edilmesiyle, çiftçiler yaklaşık 31 milyon TL verim artışı, yaklaşık 4,1 milyon ton su tasarrufu ve 2 milyon kWh enerji tasarrufu sağlamış, buna ek olarak 6 milyon TL’nin üzerinde finansal tasarruf elde etmiştir.

SuperFresh’in "Tarımın Kadın Yıldızları" projesi sayesinde 2024 yılında birlikte çalışılan kadın çiftçi oranı %30’a ulaşmıştır. Bu kadın çiftçilere finansal okuryazarlıktan ekolojik okuryazarlığa, girişimcilikten yapay zekâya dek birçok alanda eğitim verilmiş, bu sayede daha donanımlı hale gelmişlerdir.

İklim değişikliği ile mücadele odaklı olarak, Besler tüm değer zincirindeki etkisini ölçümlede bulunmuş, 2024 yılında toplam 14 enerji verimliliği projesine 9 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaparak bu projeleri hayata geçirmiştir.

Teknoloji Ve İnovasyon Temelli Projeler Tarımın Dönüşümüne Katkı Sağlıyor

Besler, Avrupa Birliği ve TÜBİTAK ile iş birliği içerisinde geliştirdiği sürdürülebilirlik ve verimlilik ateşi ile SAFER (Akıllı Tarım Alanları Avrupa Bölgesi) projesi kapsamında en çok tüketilen tarım ürünlerinden patatesin üretim süreçlerinde iyileştirmeler gerçekleştirmiştir. Proje, nesnelerin interneti ve yapay zekâyı temel alan erken uyarı sistemleriyle donatılmıştır; deneme alanlarındaki patates tarlaları drone ve sensörler aracılığıyla anlık izlenmekte, su ve besin ihtiyaçları belirlenmekte, ayrıca olası hastalık ve kayıpların önlenmesi için erken uyarı sistemleri kullanılmaktadır. Sistemin başarılı entegrasyonu ile hedeflerin üzerinde sonuçlar elde edilmiştir; ürün kalitesinde %25, ürün verimliliğinde %17 artış ve kaynak kullanımında (insan gücü dâhil) %40 oranında azalma sağlanmıştır.

Mert Altınkılınç: “Sorumlu Üretim Anlayışıyla Gıdanın Geleceği Üzerine Çalışıyoruz”

Sorumlu üretim anlayışıyla gıdanın geleceği için kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Besler CEO’su Mert Altınkılınç, şu şekilde konuştu: “Tarladan sofraya değer zincirimizin her aşamasında gıda sistemlerinin dayanıklılığını artırmak adına tüm paydaşlarımızla iş birliği yapıyoruz. Besler olarak çevresel sürdürülebilirliği ve doğal kaynakların korunmasını yalnızca bir öncelik olarak değil, stratejimizin merkezine yerleştiriyoruz. Bu anlayışla, enerji verimliliği, ambalaj optimizasyonu ve atık yönetimi gibi alanlarda çevreye olan olumsuz etkilerimizi her yıl sistematik bir şekilde azaltırken çeşitlilik ve kapsayıcılığı kalıcı bir şirket kültürüne dönüştürerek toplumsal etkilerimizi artırıyoruz. Gıda gibi hayati bir sektörde faaliyet gösterirken bu sorumluluk bilinciyle sürdürülebilirliği bütüncül bir perspektiften ele alıyor; hiçbir paydaşımızı geride bırakmadan birlikte dönüşüm sağlamayı amaçlıyoruz.”