Kışa Özel İştah Açan Lahana Turşusu Tarifi: Kütür Kütür Lezzet!

Kış için hazırlıkların vazgeçilmezlerinden olan lahana turşusunu bu tarifle deneyin. Sofraları süsleyecek, kütür kütür bir lahana turşusu nasıl yapılır, keşfedin…

Kışa Özel İştah Açan Lahana Turşusu Tarifi: Kütür Kütür Lezzet!

Kış mevsiminin en beğenilen lezzetlerinden biri olan lahana turşusu, sofraların vazgeçilmezi olmasının yanı sıra zengin bir probiyotik kaynağı olarak da dikkat çekiyor. Özellikle evde hazırlanan turşular, kimyasal katkı maddeleri bulunmadığından daha doğal ve sağlıklı bir seçenek olarak tercih ediliyor. Çıtır çıtır dokusu ve büyüleyici tadıyla işte evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz lahana turşusu tarifi…

LAHANA TURŞUSU İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Evde lahana turşusu hazırlamak için gerekli malzemeler oldukça basit:

  • 1 orta boy lahana
  • 4-5 diş sarımsak
  • Her 1 litre su için 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • Yeterince içme suyu (turşuyu tamamen kaplayacak kadar)

lahana-tursusu-1.jpg

ADIM ADIM LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

1. LAHANANIZI HAZIRLAYIN

Lahanayı dış yapraklarından ayırarak güzelce yıkayın. Kalın ve iri parçalar şeklinde doğrayın. Çok ince doğradığınızda lahananın kıvamı yumuşayıp gevrekliğini kaybedebilir.

2. SARIMSAKLARI EKLEYİN

Sarımsakların kabuklarını soyun. Lahana yaprakları ile birlikte eşit bir şekilde kavanoza doldurun. Sarımsak, turşunuza hem tat katar hem de doğal bir koruyucu işlevi görür.

3. TUZLU SUYU HAZIRLAYIN

Bir kapta içme suyunu alın. Üzerine kaya tuzu, limon tuzu ve toz şekeri ekleyip tamamen çözülene kadar karıştırın. Son aşamada üzüm sirkesini ekleyin. Bu karışım, turşunun lezzeti ile dayanıklılığı açısından önemlidir.

4. KAVANOZA DOLDURUN

Doğradığınız lahanaları cam kavanoza sıkı bir şekilde yerleştirin. Ardından hazırladığınız tuzlu-sirkeli karışımı lahanaların üzerine dökün, böylece tamamen kaplanmış olacaklar.

5. MAYALANMA AŞAMASI

Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşunuzu serin ve karanlık bir alanda bekletin. Ortalama 15-20 gün içerisinde mayalanacak olan turşunuzu, haftada birkaç kez kontrol ederek kapağını açarak gaz çıkışını sağlayabilirsiniz.