Krema ve Kaymak Fiyatlarında Değişim! Tarım Bakanlığı'nın Yeni Açıklaması Burada!
Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile krema ve kaymak üretimindeki yeni düzenlemeleri açıkladı. Artık ürün standartlarını etkileyen katkı maddeleri gizlice kullanılmayacak. Yeni uygulama için son tarih belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği hakkında yeni açıklamalar yaptı. Bu düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, “Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği, krema ve kaymak sektöründe yeni bir dönem başlatıyor. Bu düzenlemeyle ürünlerin kalite standartları daha belirgin hale gelirken, tüketicilerimizin güvenilir ve sağlıklı gıdalara erişimi artacaktır" ifadelerine yer verildi.

SÜT YAĞI DIŞINDA HİÇBİR YAĞ KULLANILMAYACAK
Yapılan düzenlemeye göre, fermente/ekşi krema ürünlerinde kullanılacak laktik asit bakterilerinin canlı ve aktif olması gerekecek. Süt yağı haricinde hayvansal ya da bitkisel yağ eklenmesine izin verilmeyecek. Ayrıca, süt proteini dışında başka proteinler eklenemeyecek. Çeşnili kremalarda kullanılan bileşenler, ürün etiketinde açık bir şekilde belirtilmek zorunda. Kaymakta ise herhangi bir çeşni maddesi kullanılmasına izin verilmeyecek. Tebliğ kapsamına girmeyen ürünlerde “krema” teriminin kullanılması mümkün olmayacak. Tek bir hayvan türü kullanıldığında, etikette tür adı ve görsel yer alabilecek. Ancak farklı türlerden elde edilen süt karışımları için ise "inek, koyun, keçi, manda sütlerinden üretilmiştir" ifadesi yer alacak, görsel eklemeye izin verilmeyecek. Sürülebilir kremalarda, ürün adı en az 3 milimetre punto ile yazılmak zorunda. Eğer enzim kullanımı söz konusu olursa, bu durum etiket üzerinde belirtilecektir.

SON UYUM TARİHİ 31 ARALIK
Mevcut üreticilerin, 31 Aralık tarihine kadar yeni düzenlemelere uyması gerekecek. Ancak, raflarda bulunan ürünler, son kullanım tarihine kadar satılmaya devam edilebilecek.