Tarım ve Hayvancılıkta Dev Adım! Bakan Yumaklı: Yıllık 200 Bin Hayvan Yerli Üreticiden Temin Edilecek!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'deki hayvancılıkta ithalatın sona ermesi için yürütülen çabaları aktardı. 2026'dan itibaren yerli üreticilerden her yıl ortalama 200 bin baş hayvan temin edileceğini duyurdu. Bakan Yumaklı, bu girişimin ülkeye yaklaşık 8 milyar lira kazandıracağını ifade etti.

Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan bir besi çiftliğini ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizdeki hayvancılık sektörüne dair yeni projelerini duyurdu. Bakan Yumaklı, Güçlü Besi Güçlü Üretim Projesi çerçevesinde 2026 yılı itibarıyla her yıl yaklaşık 200 bin baş hayvanın yerli üreticilerden sağlanacağını ve bunun ülke ekonomisine yaklaşık 8 milyar lira katkı sunacağını ifade etti.

DİŞİ SPERMA KULLANIMINDA ÖNEMLİ ARTIŞ
Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, üç yıllık destekleme modeli ile damızlık materyali alanındaki gelişmelere değindi. “Amacımız, dişi damızlık materyalini ari işletmelerden temin etmekti. Şu anda sütçü ırklarda dişi sperma kullanım oranı yüzde 25 seviyesine yükseldi. Bu, ülkemiz için oldukça sevindirici bir durumdur” şeklinde konuştu.
Süt arzında mevcut bir fazlalık olduğunu vurgulayan Yumaklı, kırmızı et üretiminde ana hedefin yerli üretimi güçlendirmek ve ithalatı sonlandırmak olduğunu belirtti. “Ülke genelindeki işletmelere hayvanların adil bir biçimde dağıtılması, küçük üreticilere daha fazla destek verilmesi ve hayvancılığın sürdürülebilir bir yapıda yürütülmesi önceliklerimiz arasında. Bugün bu durumun piyasada olumlu etkilerini görmeye başladık” dedi.

DESTEKLER YÜZDE 50 ARTIYOR
Süt ve besi bölgelerindeki hayvancılık yapan üreticilere, Hayvancılık Yol Haritası kapsamında ek teşvikler sağlanacağını duyuran Bakan Yumaklı, belirlenen bölgelerde üretilen etçi ve kombine ırk buzağılara yüzde 50 oranında daha fazla destek verileceğini açıkladı.
TİGEM İLE ANAÇ HAYVAN SAYISI ARTIYOR
Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında, Et ve Süt Kurumu tarafından temin edilen anaç hayvanların, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Şanlıurfa ve Iğdır’daki damızlık merkezlerinde üretiminin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yumaklı, “TİGEM’den alınan yüksek kaliteli etçi ırk damızlıkları artık üreticilere sunulmaya başladı. Üreticilerimiz, ilk buzağılarına ulaşmaya başladı” şeklinde değerlendirdi.

SÜTÇÜ VE ETÇİ IRKLARIN MELEZLEŞTİRİLMESİ
Bakan Yumaklı, sütçü ırk popülasyonundaki fazlalıkla etçi ırk yavrularının elde edileceğini ve yüksek damızlık kalitesine sahip sütçü ırkların “Gen Bankası” olarak korunacağını belirtti. Soy kütüğüne kayıtlı olmayan yaklaşık 1 milyon dişi sütçü ırk sığırın etçi ırklarla melezleneceğini vurgulayan Yumaklı, bu şekilde daha fazla kaliteli et üreten hayvanlar elde edileceğini ve bunun üreticilerin gelirine olumlu yansıyacağını ifade etti.
Yumaklı, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bu proje zorunlu bir uygulama değil; üreticilerin isteğine bağlı olarak hayata geçirilecek. 2026'dan itibaren yıllık ortalama 200 bin baş hayvanı yerli üreticilerden temin edeceğiz ve bu proje ülkemize yaklaşık 8 milyar lira ekonomik değer kazandıracak.”